Alergie cutanată

Cauze ale alergiilor cutanate

  • alergeni (polen, alimente, medicamente, ingredinete ale cremelor sau altor substante cu care vine pielea in contact)
  • infectii cronice-virale, bacteriene sau fungice sau infestatii parazitare
  • boli autoimune, boli hematologice, neoplazii
  • deficit enzimatic de metabolizare a histaminei

Infectiile sau bolile imunitare pot sa produca alergii prin stimularea excesiva a sistemului imunitar care produce in final devierea imunitatii.

Se estimeaza ca pana la 20% din populatie prezinta cel putin un episod de urticarie pe parcursul vietii.

Urticaria acuta are incidenta maxima la tineri si are sanse mari de a gasi cauza.

Urticaria cronica apare mai frecvent la persoanele de varsta medie, jumatate din pacienti avand recurente chiar si dupa 10 ani.

Urticaria si angioedemul sunt superpozabile in mare masura, mecanismul de producere fiind acelasi, cu diferenta ca angioedemul se produce in profunzimea dermului, iar leziunile de urticarie se produc in dermul superficial.

Posibile cauze de producere ale urticarie si angioedemului sunt:

  • medicamente,
  • factori fizici (frigul, caldura, presiunea),
  • dereglari hormonale sau administrarea de hormoni,
  • boli autoimune,
  • boli genetic determinate,
  • alergii alimentare,
  • alergii la alergene inhalatorii cu crossreactivitate cu alimentele,
  • pseudoalergii,
  • infectii acute sau cronice,
  • infestatii parazitare,
  • neoplazii, etc.

Diagnosticul este clinic! (sugerat de aspectul si caracterul fugace al leziunilor)

Investigatiile pot sa identifice posibila cauza de producere.

Tratamentul este simptomatic- cu antihistaminice si in cazurile mai severe- cu agenti biologici.

Identificarea cauzei si tratarea ei duce la vindecarea sau la ameliorarea urticariei si/sau angioedemului.

Cazurile severe pot necesita tratament cu corticosteroizi sau chiar imunosupresoare.

In cazul angioedemului ereditar nu se poate obtine vindecarea, dar exista un tratament specific al episodului acut cat si tratament de prevenire.

https://www.alergologoradea.ro/app/uploads/2018/11/4515249683_ed6196e767_b-1170x563_03.jpg
https://www.alergologoradea.ro/app/uploads/2018/11/swollen_lips_02.jpg

Dermatita atopică

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica apielii care apare mai frecvent la copii si persoane tinere, care au antecedente de atopie in familie. Se manifesta prin piele uscata, prurit si eruptie eczematoasa. La copii aparitia dermatitei atopice reprezinta primul pas in dezvoltarea alergiilor, ulterior putandu-se dezvolta rinita alergica si astmul alergic. In majoritatea cazurilor ea debuteaza pana la varsta de 3 ani si evolutia este lent favorabila, cu ameliorare sau chiar disparitie pana la pubertate.
Atunci cand dermatita apare la adulti, ea are tendinta la cronicizare.
Modul de viata occidental, urbanizarea, folosirea frecventa a antibioticelor- sunt considerate cauzele cresterii prevalentei dermatitei atopice.

Factorii care exacerbeaza dermatita atopica sunt infectiile, iritantii ( imbracamintea aspra, contactul cu substante acide sau alcaline, solventii, temperaturile extreme), hainele stramte, alergenii alimetari sau inhalatori.
Diagnosticul diferential se face cu alte tipuri de dermatite, mai ales dermatita seboreica, dar si cu psoriazisul, keratozis pilar, boli infectioase ( scabie, tinea) ori afectare cutanata din cadrul imunodeficientelor (ex sdr. Hiper IgE).

Complicatiile dermatitei atopice sunt reprezentate in special de infectii cutanate cu Stafilococi, dar si cu virusuri, mai ales virusuri herpetice. Datorita distrugerii barierei cutanate se pot produce noi sensibilizari la noi alergene, mai ales la cele aplicate cutanat- antibiotice, anestezice, conservanti componenti ai cremelor, etc.

Tratamentul se face in functie de faza bolii- exacerbare sau de fond.

Hidratarea si emolierea este cea mai importanta etapa de tratament in fazele de remisiune.

Tratamentul in exacerbare este cu corticosteroizi cu aplicare topica sau, in cazurile severe, cu administare orala. !Atentie! nu se vor folosi cremele cu corticosteroizi ori corticosteroizi sistemici pe termen indelungat fara supravegherea medicului. Se mai pot utiliza inhibitori de calcineurina. Antihistaminicele pot ameliora pruritul si creste astfel calitatea vietii.


Dermatita de contact

Dermatita de contact reprezinta o patologie cuatanata frecvent intalnita, este considerata a fi cea mai frecventa boala profesionala.
Ea poate sa fie cauzata de o reactie iritativa la substantele cu care pielea vine in contact, dar mai ales de o reactie imunologica ( de hipersensibilizare / alergica).

Poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecvent intalnita la persoanele de varsta medie si la varstnici. Sensibilizarea se poate produce in cateva zile pana la cativa ani, in functie de imunogenicitatea substantei.

Din momentul sensibilizarii, la o noua expunere la aceeasi substanta, reactia pe piele apare in cateva ore (pana la 48 de ore). Se poate observa eritem , papule si vezicule, insotite de prurit. Reactia cronica, fara oprirea contactului cu substanta incriminata, conduce la ingrosarea si uscaciunea pielii. Frecarea pielii sau transpiratia accentueaza sensibilizarea.
Diagnosticul diferential se face cu dermatita seboreica, dermatita atopica, eczema dishidrotica, dermatita iritativa primara.
Exista o dermatita de fotocontact, care implica substanta sensibilizanta (de exemplu medicament ingerat sau aplicat pe piele), dar combinata cu expunere la radiatii ultraviolete.

Alergene

Alergenele (ele sunt de fapt haptene) sunt:

  • metale- cum este nichelul, cobaltul (fermoare, nasturi metalic)
  • saruri de crom- in cement, piele tăbăcită sau textile
  • componente din sopsele permanente pentru par (parafenilendiamina)
  • medicamente ca neomicina sau anestezice locale sintetice
  • acceleratori de cauciuc, rasini epoxidice
  • substante dezinfectante
  • conservanti
  • substante continute in anumite plante

Urticaria de contact este o reactie cutanata ce apare la contactul cu anumite substante, cu mentiunea ca are caracateristici de urticarie si apare imediat.
Diagnosticul de certitudine se realizeaza cu ajutorul testelor patch.
Tratamentul este in primul rand profilactic- de prevenire a reexpunerii, motiv pentru care pacientul trebuie informat cu privire la prezenta substantei sensiblizante in produsele cu care vine in contact. Tratamentul este topic cutanat cu corticosteroizi, in cazurile severe acestia se pot administra sistemic.

Tu știi la ce ești alergic și ce tratament să iei?

PROGRAMEAZĂ-TE

Pentru o diagnosticare și un tratament corect!