Reacții la înțepături/ mușcături de insecte

Riscuri

Riscul de anafilaxie la intepatura/muscatura de insecte variaza de la 0,3% la 7,5%.
Reactiile severe, inclusiv anafilaxia se pot produce la orice varsta, cu o pondere mai mare la barbati decat la femei, dar asta reflecta doar expunerea mai mare a barbatilor. Riscul de a dezvolta o reactie alergica este mai mare la pacientii atopici. Majoritatea reactiilor severe se produc in 15 minute de la intepare.
Recurenta anafilaxiei (riscul ca o persoana care a suferit o anafilaxie sa o dezvolte din nou, la o noua intepare) este de 60%!
Se mai pot produce reactii toxice (afectare hepatica, renala, chiar coagulare intravasculara diseminata) ori reactii neobisnuite cum sunt: urticarie, boala serului, simptome neurologice.

Cele mai frecvente reactii alergice sunt produse de viespi si albine si mai rar de furnici, tantari, plosnite,muste, s.a.m.d.
In general, intepatura se poate deosebi de muscatura prin aceea ca intepatura este dureroasa, in timp ce muscatura nu.

Dupa intepatura de insecta se produce o reactie a organismului care se manifesta prin durere, roseata si umflarea zonei respective. Aceasta reactie este normala daca nu este extinsa, nu se insoteste de simptome generale (hipotensiune, pierderea cunostintei..etc) si dispare in cateva ore (pana in 24 de ore). Poate persista vizibil, cateva zile, doar locul intepaturii.

Reactiile locale extinse, insa, sunt cele in care reactia nu dispare in cateva ore ci se extinde in timp, putand fi prezenta chiar si 10 zile, local umflatura poate depasi 10 cm, si pot aparea si simptome generale cum sunt oboseala, greata, stare de rau, cefalee, febra sau tremor, uneori chiar adenopatie (tumefierea ganglionilor limfatici).

Persoanele care au reactii extinse risca sa dezvolte acelasi tip de reactii si la o intepatura ulterioara.

Diagnosticul este clinic, dar se bazeaza si pe teste cutanate ori de sange.

Important de retinut este ca solutiile repelente nu sunt eficiente impotriva insectelor care inteapa.

Insectele implicate in producerea de alergii sunt:

Albina

https://www.alergologoradea.ro/app/uploads/2018/11/alergii_albina_03.jpg

Bondarul

https://www.alergologoradea.ro/app/uploads/2018/11/alergii_bondar_03.jpg

Viespea

https://www.alergologoradea.ro/app/uploads/2018/11/alergii_viespe_03.jpg

Albinele sunt usor de identificat atunci cand inteapa, pentru ca ele pot intepa doar o data si mor imediat dupa aceea.
Pentru cei care au suferit o reactie alergica severa la o intepatura/muscatura de insecta este important sa evite, pe cat posibil, sa intre in contact din nou cu acea insecta. Cereti medicului alergolog masurile de profilaxie a expunerii!

Tu știi la ce ești alergic și ce tratament să iei?

PROGRAMEAZĂ-TE

Pentru o diagnosticare și un tratament corect!