Întrebări frecvente

Ce este alergia

Vezi pagina Ce este Alergia?

 

La ce putem face alergie?

Aproape orice substanta - in general la substantele proteice.

 

Care sunt cei mai frecventi alergeni?

Substante inofensive cum sunt;
acarienii, polenul aeropurtat, epiteliile de animal, mucegaiuri, laptele, pestele, arahide/nuci, oul si medicamentele.

 

Medicatia schimba reactia imuna/  capacitatea de a lupta cu alergenul?

Evolutia naturala a bolii este influentata doar de imunoterapie, insa urmarea tratamentului medicamentos poate avea efecte benefice majore, impiedicand dezvoltarea complicatiilor.

 

Cortico-steroizii administrati inhalator pot afecta cresterea la copii/ glicemia/ densitatea osoasa?

Utilizata corect, sub supravegherea medicului, steroizii inhalatorii nu au aceste efecte.

 

Care este diferenta dintre intoleranta si alergie?

Alergia este o reactie imediata care poate sa duca la anfilaxie, o reactie amenintatoare de viata, intoleranta nu produce anafilaxie. Intoleranta este un raspuns imun care poate fi indreptat si impotriva carbohidratilor - de exemplu intoleranta la lactoza (zaharul din lapte).

Care este evolutia alergiilor?

Marsul alergic reprezinta evolutia bolii alergice in cursul vietii, incepe cu dermatita/ eczema atopica la sugar sau copilul mic, ulterior se dezvolta rinita alergica si apoi astmul.
 

Alergia mea se poate vindeca?

De obicei alergia este o boala care dureaza toata viata. Alergia la polenuri, mai ales, poate fi vindecata prin imunoterapie.
 

Ce este imunoterapia?

Metoda de tratament prescrisa si supervizata de medicul specialist alergolog. Imunoterapia poate fi administrata pe cale sublinguala sau injectabila, reprezentand administrarea de cantitati controlate de alergen, organismul dezolta astfel toleranta (prin anticorpi antagonisti fata de IgE). Atentie! Terapia nesupravegheata poate fi periculoasa!
 

Ce teste exista?

Pentru diagnostic se pot efectua teste in vivo si vitro. Testarea in vivo da rezultate imediate, insa exista conditii in care impiedica efectuarea ( starea pielii, unele medicamente administrate). Testarea patch pentru evaluarea cauzelor dermatitei de contact sau a reactiilor alimentare se citeste la 48 si la 72 de ore.

Testele in vitro sunt teste de sange, care certifica prezenta anticorpilor specifici anti-alergen in sange sau demonstreaza reactivitatea anumitor celule din sange (bazofile sau limfocite) la anumiti alergeni alimente sau medicamente.

Tu știi la ce ești alergic și ce tratament să iei?

PROGRAMEAZĂ-TE

Pentru o diagnosticare și un tratament corect!