Diagnostic

Diagnosticul este in primul rand, unul clinic.

Anamneaza (discutia medicului cu pacientul) este cea care orienteaza medicul spre diagnostic si prin care poate aprecia ce teste sunt necesare.

Testele cutanate prick sunt teste epicutanate (se efectueaza la suprafata pielii) cu ajutorul unor extracte alergenice standardizate. Se pune o picatura din extractul alergenic si se inteapa nesangerand cu o lanteta. Daca testul este pozitiv, atunci va aparea o reactie locala ( eritem, papula, prurit- adica roseata, umflatura, macarime). Testele cutanate prick arata existenta unei reactii alergice imediate, IgE mediate.

Interpretarea se face de catre medicul alergolog intre cele 2 repere: controlul pozitiv si controlul negativ.Avantajul major al acestor teste este obtinerea imediata a rezultatului (aprox. 20 de minute). Totusi exista unele limitari ale testarii prick: starea pielii trebuie sa permita testarea,sa nu existe eruptii extinse, sa nu existe un dermografism accentuat ( cand reactivitatea pielii este mare, toate testele pot parea pozitive- deci fals pozitive). Testele interfera cu anumite medicamente cum sunt antihistaminicele, antidepresivele si unele medicamente pentru stomac, de aceea este indicat a se discuta cu medicul alergolog inainte de a efectua testarea pentru ca pacientul sa fie pregatit.

Testarea prick se foloseste in special pentru alergenii respiratori, atat sezonieri (polenuri) cat si pereni (mucegaiuri, epitelii animale, acarieni), dar si pentru alimente, unde se pot folosi extracte alergenice ori alimentul ca atare.

Testarea patch se efectueaza pentru evidentierea alergiei de contact (dermatita de contact) la metale, medicamente, cosmetice, parfumuri, conservanti, aditivi de cauciuc, extracte de plante, substante dezinfectante, substante folosite in stomatologie.

Substantele de testat se fixeaza pe pielea pacientului pentru 48 de ore si citirea se efectueaza la 48 si la 72 de ore.

Testarea cutanata prick, testarea intradermica si testele de provocare subcutana si intramusculara ori intravenoasa se utilizeaza pentru testare la medicamente. !Atentie! nu orice medicament se poate testa cutanat, unele medicamente provocand reactii iritative in concentratiile utilizate pentru administrare (orala, mai ales) si testele vor fi interpretate ca fiind pozitive, acestea fiind de fapt fals pozitive!

Testarea nestandardizata nu poate fi interpretata, deci nu este de recomandat a fi efectuata.

Teste in vitro se efectueaza din sangele pacientului, cautandu-se pe de o parte anticorpii specifici anti-alergen, pe de alta parte se poate cuantifica cantitatea de substante descarcate din anumite celule sanguine (bazofile) in contact cu alergenul ori numarul de celule noi, tinere, care iau nastere intr-o anumita perioada de timp in contact cu alergenul (limfoblaste). Exista si teste de stimulare celulara utilizate atat pentru medicamente cat si pentru demonstrarea altor reactii- de ex la aditivi alimentari ori coloranti.

Descoperirea alergenului este foarte importanta, intrucat cunoscandu-l, il putem evita si astfel reducem simptomele si chiar putem vindeca alergia (mai ales daca este vorba de alergeni respiratori).

Testarea functiei pulmonare se realizeaza cu ajutorul spirometriei. Aceasta se efectueaza bazal cat si dupa administrarea inhalatorie de bronhodilatator si se utilizeaza in special pentru evidentierea obstructiei reversibile din cadrul astmului.

Spirometria este o metoda neinvaziva si precisa de masurare a volumelor si debitelor pulmonare- masoara cum si cat respiri. Se clampeaza nasul, se respira doar pe gura printr-o piesa bucala (tinand buzele strans lipite in jurul piesei)– se efectueaza mai multe respiratii – inspir- expir normale, apoi fortate. Se compara datele obtinute cu standardele pentru varsta, greutate, inaltime si sex. Daca este necesar se repeta spirometria dupa administrarea de bronhodilatator. Persoanele astmatice vor avea un raspuns mai mare la bronhodilatator.

Copiii sub 5 ani colaboreaza mai greu si de obicei nu li se efectueaza spirometrie. Nu se efectueaza spirometrie pacientilor care au suferit recent infarct miocardic sau accident vascular cerebral, ori care are tulburari severe de ritm cardiac.

Tu știi la ce ești alergic și ce tratament să iei?

PROGRAMEAZĂ-TE

Pentru o diagnosticare și un tratament corect!