Alergii alimentare non IgE mediate

Există descrise mai multe sindroame de alergii alimentare, care nu sunt diagnosticate cu ajutorul testelor clasice de alergie și care se întâlnesc mai ales la copii.

Vârsta de debut poate să fie din prima zi de viață, până la 12-18 luni, extrem de rar s-au descris cazuri și la adulți. În majoritatea cazurilor, la copii, simptomele se remit până la vârsta de 3-5 ani.

Simptomele și semnele descrise sunt diverse: scaune cu mucus, cu sânge, diaree apoasă, faliment al creșterii, durere la defecație, dureri abdominale, vărsături, letargie, paloare. Uneori alergia poate evolua sever, ca și în cazul celor IgE mediate, cu evoluție spre hipotensiune și șoc.

Alimentele mai frecvent blamate sunt: laptele de vacă, soia, orez, ovăz, carne de pui, pește, ou, porumb, grâu, susan. Rar se intâlnesc cazuri de reacții și la fructe sau legume. La majoritatea pacienților, reacțiile apar la un singur aliment, rar la mai multe.

Nu ezitați să cereți un consult alergologic pentru stabilirea diagnosticului și conduitei terapeutice în vederea creșterii calității vieții nu doar a pacientului, dar și a familiei și a anturajului acestuia.

Tu știi la ce ești alergic și ce tratament să iei?

PROGRAMEAZĂ-TE

Pentru o diagnosticare și un tratament corect!